Letni czas wakacji to idealna okazja na spędzanie czasu na świeżym powietrzu, spotykanie się z rodziną oraz przyjaciółmi w ogrodzie, na tarasie, czy na działce. Świetnym i dość oczywistym wyborem w kwestii menu z całą pewnością będą smaczne i sycące dania z grilla – zarówno te w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Tylko na jakiego grilla najlepiej się zdecydować, dopiero szukając dla siebie i planując zakup tego typu sprzętu? Sprawdźmy!
Jakie rodzaje grillów możemy znaleźć obecnie na rynku?
Szukając nowego grilla, warto rozważyć kwestię jego rodzaju oraz materiału, z jakiego został wykonany. Najwięcej osób niezmiennie sięga po tradycyjne grilla węglowe, choć coraz częściej decydujemy się także na te gazowe, albo elektryczne. Zdecydowaną zaletą grilla węglowego są jego niewielkie, kompaktowe rozmiary, co umożliwia bezproblemowe przenoszenie go z miejsca na miejsce, a nawet zabrania ze sobą na wakacje, czy piknik. Często mówi się również, że potrawy przyrządzone na tego typu urządzeniu mają swój niepowtarzalny smak i dymny aromat. Grill elektryczny natomiast to rozwiązanie dla osób, które cenią sobie swój czas i wygodę. Wystarczy bowiem włączyć go do prądu, bez konieczności czekania na rozpalenie się i późniejszego pilnowanie ognia. Tego typu urządzenie świetnie sprawdzi się w domu – dzięki niemu przez cały rok możemy przyrządzać w ten sposób potrawy, nie tylko upalnym latem, ale nawet wtedy gdy za oknem jest szaro i zimno. A co z grillem gazowym? Dlaczego naszym zdaniem to najlepszy wybór?
Grill gazowy – nowoczesne urządzenie dla wymagających
Grill gazowy to świetna alternatywa dla tych węglowych oraz elektrycznych. Jest niezwykle prosty w użyciu, niemal bezobsługowy, nie trzeba długo czekać aż przygotowywane potrawy będą gotowe do spożycia. Co ważne, istnieje nawet możliwość smażenia na nim kilku dań jednocześnie w odmiennych temperaturach. Ogromną zaletą grilli gazowych jest także łatwość utrzymywania w czystości, co znacząco odróżnia je od tych węglowych, dość żmudnych w czyszczeniu po każdym użyciu. Warto także podkreślić, że przygotowywanie potraw na grillach gazowych jest znacznie zdrowsze, zważywszy na to, że podczas swojej pracy nie wydzielają one żadnych substancji szkodliwych i toksycznych. Choć grille gazowe to najdroższa opcja, zdecydowanie warto rozważyć taką inwestycję. Szczególnie grill gazowy ze stali nierdzewnej z całą pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników i posłuży nam przez długie lata.