Twoja własna chłodnia do mięs na dziczyznę – sprawdź najważniejsze informacje!

Jesteś miłośnikiem polowań oraz chcesz zadbać, aby mięso było przechowywane w odpowiednich, bezpiecznych i sterylnych warunkach? Przeczytaj, dlaczego warto kupić własną chłodnię do mięs.

Dlaczego warto zainwestować w swoją własną chłodnię?

Chłodnia do mięs zapewni ci doskonałe możliwości przede wszystkim do bezpiecznego przechowywania żywności. Nie będziesz się obawiać, że mięso się zepsuje. A odpowiednie jego magazynowanie jest bardzo ważne również dla jego późniejszego smaku.

Jak przechowywać dziczyznę w chłodni do mięs?

Chłodnia do mięs na dziczyznę zobowiązana jest zapewnić prawidłowe stężenie pośmiertne, także dojrzewanie oraz składowanie tusz zwierząt. Przeciwdziała rozwojowi mikroorganizmów, które mają wpływ na przyspieszone psucie mięsa. Mikroorganizmy są w stanie przedostać się do niego za pośrednictwem krwiobiegu, manipulacji mięsem, czy drogę jelitową.

Ile dojrzewa mięso w chłodni?

Po odstrzale mięso jest nieodpowiednie do spożycia, musi dojrzeć. Mięso w chłodni dojrzewa w zależności od temperatury – przy temperaturze 2°C to czas około 10-12 dni, przy 8°C wymaga około 6 dni, przy wyższej temperaturze około 16°C to około 2 dni. Podczas dojrzewania dziczyzny nie można jej zamrażać. W kontekście czasu dojrzewania (kruszenia) mięsa należy uwzględnić również czynniki takie jak pora roku oraz rodzaj upolowanej zwierzyny.

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Dziczyzna jest źródłem białka, ma niewiele tłuszczu i cholesterolu. Dostarczy naszemu organizmowi żelaza, wapnia, magnezu, fosforu. Takie mięso jest zdrowe, ponieważ nie zawiera substancji chemicznych, antybiotyków, a pożywienie, jakie spożywają zwierzęta, nie zawiera pestycydów, czy substancji chemicznych.

Czym jest dziczyzna?

Dziczyzna to mięso dziko żyjących zwierząt w lasach. Dziczyznę dzielimy na: grubą, czyli dziki, sarny, daniele, czy jelenie, oraz na dziczyznę drobną, w której znajdują się zające, a także ptaki takie, jak kuropatwy, bażanty, czy dzikie kaczki.

Warto kupić własną chłodnię do mięs!

Chłodnie do mięsa spełnia wymagania dotyczące bezpieczeństwa i higieny, a także jest zgodna z normami weterynaryjnymi, służy do przechowywania mięsa, zapewniając dogodne warunki jego kruszenia. Dzięki temu, potrawy z niej przyrządzone będą zdrowe i smaczne. Dziczyzna staje się coraz popularniejsza, powraca się do nieco zapomnianych przepisów, docenia się coraz bardziej jej niezwykły smak. Należy pamiętać, aby nie jeść dziczyzny z niesprawdzonych źródeł. Dziczyzna przed spożyciem musi zostać zbadana przez służby weterynaryjne.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *