Grillowanie zyskuje coraz więcej zwolenników z każdym rokiem. Potrawy przyrządzane na grillu nie tylko mogą być smaczniejsze, ale i zdrowsze od tych smażonych na tłuszczu. Wyjątkowość w smaku potraw z grilla porusza węch i kubki smakowe każdego, kto tylko znajdzie się w pobliżu.
Specyfikacja grilla gazowego
Grille gazowe to drugie pod względem popularności grille dostępne na rynku. Charakterystyczną cechą jest rozprowadzanie wewnątrz ciepła za pomocą palnika zasilanego gazem z butli. Palniki przyspieszają czas nagrzewania się grilla i zachowują stałą temperaturę na całej powierzchni. Temperaturę możemy ustawić za pomocą pokręteł, przypominających te w kuchence gazowej co sprawia, że obsługa grilla jest prosta i przyjemna.
Zalety grilla gazowego
Największą zaletą jest właśnie prostota w obsłudze oraz całkowity brak dymu w porównaniu z grillem węglowym. Gazowe grille ze stali nierdzewnej dostępne są w wielu rozmiarach, kształtach i kolorach. Przyrządzane na nich jedzenie przypomina w smaku to przygotowane na grillu węglowym, dzięki czemu nie poczujemy różnicy w przyrządzaniu ulubionych potraw. Możliwość ustawienia temperatury ułatwia przyrządzanie potraw wymagających mniejszego lub większego ciepła. W przypadku grilla gazowego całkowicie odchodzi nam koszt węgla oraz rozpałki, co oznacza, że możemy zaoszczędzić lub więcej wydać na grillowane jedzenie. Grilla gazowego łatwo również utrzymać w czystości, po skończonym grillowaniu tylko wyłączamy butle i przecieramy ruszt z resztek tłuszczu
Wady grilla gazowego
Jedną z rzeczy, o której trzeba zawsze pamiętać to zapas gazu w butli. Pusta butla uniemożliwia przygotowanie jakichkolwiek potraw. Grille gazowe ze stali nierdzewnej są również znacząco droższe od tych standardowych węglowych oraz są mniej mobilne, przez co grillowanie metodą gazową w większości przypadków będzie odbywać się tylko w jednym miejscu. Kosztowna jest również naprawa grilla, który jak się zepsuje, będzie wymagał oddania do serwisu.
źródło zdjęć: freepik.com