Wiosna i lato zbliżają się wielkimi krokami. To idealny czas na przygotowanie do okresu grillowego, który rozpocznie się lada chwila. Wiele osób zastanawiających się nad zakupem grilla ma dylemat: który grill sprawdzi się lepiej – profesjonalny czy tradycyjny? W poniższym wpisie nachylamy się nad tą kwestią i podpowiadamy w słusznym wyborze.
Grill tradycyjny, czyli węglowy, to najbardziej popularny rodzaj grilla. Jego sprzedaż z roku na rok jest coraz większa. Z pewnością ma on wiele zalet, jednak są także minusy, o których należy pamiętać. Z pewnością taki grill nie wpisuje się we współczesną modę, której podstawą jest ekologiczne podejście do środowiska.
Tradycyjny grill to urządzenie, w którym używa się węgla albo brykietu. Wytapiany tłuszcz, którego powstawanie jest przyjemne dla ucha, niestety nie służy naszemu zdrowiu. Kolejną wadą jest też długi proces rozpalania grilla oraz konieczność utrzymywania stałej temperatury przez cały czas i doglądania grilla.
Grill gazowy – cechy
Profesjonalne grille, takie jak chociażby grill gazowy, w porównaniu ze wspomnianym wyżej grillem tradycyjnym (węglowym) jest o wiele lepszą i zdecydowanie bardziej ekonomiczną inwestycją. Biorąc pod uwagę dłuższy czas użytkowania grilla, to właśnie profesjonalny grill gazowy (czy elektryczny) jest niewątpliwie bardziej opłacalny.
Grille gazowe wyróżniają się wykonaniem z trwałych i wysokojakościowych materiałów. W konsekwencji ich żywotność jest o wiele dłuższa niż przeciętny czas użytkowania urządzeń opalanych węglem.
Grill gazowy, oprócz tego, że jest ekonomiczny, to jest też bardziej ekologiczny od grilla tradycyjnego opalanego węglem.
Kolejny plus tego rodzaju urządzenia to jego uniwersalne zastosowanie, ponieważ można go użytkować zarówno wewnątrz – na przykład w kuchni – jak i na zewnątrz: w ogrodzie, na tarasie czy na balkonie.
Grill elektryczny – cechy
Kolejny profesjonalny rodzaj grilla to grill elektryczny. Jest on polecany do użytku domowego, a ponadto odznacza się łatwością w obsłudze. Taki grill ma kompaktowe rozmiary, więc jest też bardzo wygodny.
Grille elektryczne dzielą się na dwu- i jednostrefowe. Te pierwsze mogą swoją konstrukcją i działaniem przypominać odwrócony toster, co oznacza, że grillują one jednocześnie z dwóch stron. Stanowi to szybkie rozwiązanie na przygotowanie potraw, nawet w większej ilości. W przypadku grillów jednostrefowych, które działają podobnie do tradycyjnych, należy obracać jedzenia podczas przyrządzania.
Grille elektryczne dostępne są w wielu różnych rozmiarach i kształtach.