Szukasz inspiracji dla nowych potraw, które możesz przyrządzić na grillu? Przeczytaj, jak możesz urozmaicić dania z grilla. Znajdziesz również pomysły na dania dla wegetarian.
Co można przyrządzać na grillu?
Na grillu możemy przyrządzić wiele pysznych potraw! Jak zadbać jednak o ich wyjątkowy smak, który zadowoli naszych gości? Przede wszystkim zatroszcz się o jakość produktów, których użyjesz, przyrządzając potrawy z grilla. Mają być one świeże oraz pochodzące ze sprawdzonego źródła. Unikaj przetworzonych produktów. Następnie mięso należy w zależności od rodzaju pokroić, czy rozbić. A teraz czas na marynatę, o której należy pomyśleć zdecydowanie wcześniej, tak aby, później uzyskać odpowiednio intensywny smak mięsa.
Jakie mięso warto przyrządzić na grillu?
Na grillu możesz przyrządzić mięso z kurczaka, z kaczki, z wołowiny, z wieprzowiny, a także ryby. Warto zadbać również o odpowiednie akcesoria, które ułatwią ci przyrządzanie, obracanie, grillowanie jedzenia. Jednym z takich przyrządów jest grill obrotowy, dzięki któremu przyrządzany kawałek mięsa zostanie równomiernie upieczony.
Marynata do mięs
Pamiętaj, że większe kawałki muszą dłużej pozostać w marynacie. Marynatę dobierz do rodzaju mięsa, a także do smaku, jaki preferujesz. Możesz przyrządzić ją, używając do tego przypraw m.in. takich jak: oregano, papryka, pieprz, sól, czosnek, rozmaryn, bazylia. Istnieje opcja zakupu gotowych mieszanek przypraw.
Czy warto wybierać gotowe marynaty do mięs?
Możesz wybrać gotowe mieszanki przypraw do dań z grilla. Jest to szybsze rozwiązanie, pozwalające poznać dzięki nim nowy ciekawy smak. Warto jednak spróbować samodzielnie przyrządzać swoje marynaty, ponieważ dopasujesz je do swoich preferencji smakowych.
Dania wegetariańskie na grilla? Zdecydowanie warto!
Na grillu możesz przygotować wegetariańskie szaszłyki, używając do nich na przykład: cukinii, cebuli, papryki, ziemniaków, pomidorów koktajlowych, pieczarek. Warto wykorzystywać także pieczonego bakłażana, cukinię, bataty, szparagi, fasolkę, kukurydzę, grillowane sery, czy grzyby. Świetnie smakują także podpieczone owoce morza, do których grillowania warto użyć płyty żeliwnej. Ciekawym dodatkiem do warzyw będzie pieczone tofu. Z pewnością możesz przygotować na grillu pizzę! Poszukaj inspiracji, aby ciekawie połączyć dania z grilla, na przykład przeglądając książki kucharskie, czy przepisy w Internecie. Sezon grillowania czas zacząć – zaskocz swoich przyjaciół i rodzinę nowymi ciekawymi daniami.