Czy na grillu można wędzić mięso?

Chociaż wielu wydaje się, że grill służy jedynie do grillowania mięsa, mamy dla Was niespodziankę. Mięso można na grillu również wędzić! Dym jest bowiem naturalną częścią grillowania, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na grillu wędzić mięso. Co równie ważne, jest to niezwykle proste! Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj artykuł!

Wędzenie na grillu

Wędzenie na grillu jest naprawdę proste, a jedynie czego do tego potrzeba to zestawy do wędzenia, na które składają się specjalne drewienka i pojemniki na te drewienka. Wszystko, co trzeba później zrobić to namoczenie kilku drewienek i umieszczenie ja na ruszcie lub w specjalnym pojemniku do grillowania. Później wystarczy poczekać, aż dym zacznie się rozprzestrzeniać. Potem trzeba umieścić mięso (wołowe, z kurczaka czy z łososia) na grillu, zamknąć pokrywę, a resztę zrobi już dym! Warto wiedzieć, że do wędzenia nie nadaje się jedynie mięso, a praktycznie wszystkie produkty – owoce, warzywa czy sery.

Grill węglowy – wędzenie

W zależności do tego, jaki grill posiadasz, takie zestawy do wędzenia będą Ci potrzebne. W zależności od rodzaju produktu, który chcesz uwędzić, również trzeba wybrać odpowiedni zestaw i rodzaj drewienek.

Drewienka do wędzenia moczymy najpierw pół godziny w wodzie, dzięki temu będą się one powoli tliły, zamiast spalić od razu. Dzięki temu proces wędzenia może przebiegać w sposób prawidłowy, czyli dokładny i powolny. Namoczone przez odpowiedni czas drewienka dodajemy do rozżarzonego brykietu albo można je umieścić w koszyku, który jest zazwyczaj częścią zestawów do wędzenia, które można zakupić w sklepach stacjonarnych i internetowych.

Jeśli chcesz grillować i wędzić większe kawałki mięsa, radzimy, aby ułożyć węgiel tylko po jednej stronie rusztu. Reszta powierzchni powinna zostać wolna, co pozwoli na zapewnienie przepływu powietrza. A jeśli wiesz, że grillowanie zajmie ci dłużej niż 30 minut, napełnij tackę aluminiową wodą i ustaw ją na środku rusztu. Dzięki takiemu zabiegowi grillowane danie będzie miało odpowiednie nawilżenie, a co a tym idzie, w czasie jedzenia będzie niezwykle soczyste i delikatne.

Wędzenie na grillu gazowym

Jeśli posiadasz grill gazowy, wędzenie również jest możliwe! Odpowiednie zestawy do wędzenia załatwią sprawę i również będziesz mógł cieszyć się tym smakiem. Do zestawu musisz jedynie dokupić stalowy pojemnik na wiórki wędzarnicze. To właśnie w nim umieszcza się drewienka i układa na grillu gazowym. Niektóre modele grilli gazowych mają nawet specjalne miejsce wydzielone na ten właśnie pojemnik. Ale jeśli Twój grill takowego nie posiada, wystarczy, że położysz go na ruszcie i też cały proces wędzenia powinien się udać.

Jeśli zestawy do wędzenia nie są dla Ciebie osiągalne – nic straconego. Drewienka możesz także umieścić na tacce aluminiowej, nakryć je folią i zrobić na niej nacięcia, aby dym mógł się wydostawać. Tak przygotowaną konstrukcję trzeba umieścić na prętach nad niezapalonym palnikiem lub w tylnym rogu grilla.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *