Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni

Komosa ryżowa wykazuje wyjątkowe właściwości odżywcze, jak i zdrowotne. Jest bogatym źródłem białka oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Ma także działanie antyoksydacyjne oraz potencjalnie antynowotworowe. Jej zastosowanie w kuchni również jest niezwykle szerokie!

Co to jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa (zwana także jako ryż peruwiański lub quinoa) to roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, ale w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej wartości odżywcze od lat są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nic dziwnego, ponieważ komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka, wielu witamin, a także składników odżywczych.

Jak przygotować komosę ryżową?

Przed obróbką komosy należy ją odpowiednio przygotować. Przede wszystkim trzeba zadbać o to, aby była ona dobrze wypłukana. Brudna komosa ryżowa pokryta jest bowiem saponiną, czyli substancją, która nadaje goryczkowy posmak, a to z pewnością mogłoby zepsuć niejedną potrawę. Aby się tego pozbyć, należy umieścić ziarna na sitku o drobnych oczkach i przelewać zimną wodą, co jakiś czas mieszając ziarna. Z kolei, jeśli wysuszysz ziarno komosy i podsmażysz je na suchej patelni, uzyskasz charakterystyczny orzechowy posmak, który z pewnością idealnie wkomponuje się w większość deserów.

Komosa ryżowa w kuchni

Komosa ryżowa ma lekko słodkawy smak, więc nadaje się zarówno do słonych, jak i słodkich dań. Peruwiański ryż może z powodzeniem zastąpić ryż, kaszę, maron i ziemniaki. Prostym, a jednocześnie smacznym daniem może być np. sałatka z komosą ryżową w roli głównej czy tortilla z komosy. A jak ją ugotować? Ziarna trzeba dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie gotować jak tradycyjny ryż około 10-15 minut. Komosę ryżową gotuje się zazwyczaj w proporcji 1:2, czyli 2 szklanki wody na jedną szklankę komosy.

Komosa ryżowa sprawdzi się także jako przysmak spożywany na surowo, w postaci kiełków. Wystarczy namoczyć ziarna i poczekać kilkanaście godzin, aż wykiełkują. Ostatnimi czasy popularne staje się także pieczywo, płatki czy mleko pozyskiwane z nasion komosy. Surowe nasiona komosy to także świetna podstawa do smoothie – można połączyć je z malinami, borówkami i bananem oraz dopełnić mlekiem i wszystko zblendować.  Ziarna komosy będą także świetnym uzupełnieniem porannego jogurtu z owocami!

Komosa ryżowa to naprawdę cenne źródło składników odżywczych oraz witamin. Mimo że w Polsce nie jest tak popularna, jak inne dodatki do dań, warto po nią sięgnąć i zapewnić sobie potężną dawkę zdrowia!

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *