Jak smacznie przyrządzić pizzę domową?

Pizza to włoskie danie, które na ma świecie miliony fanów. Wymyśla się coraz to nowsze kombinacje smakowe i nigdy się nie nudzi. Urodziny, rodzinny obiad czy samotny wieczór na kanapie – pizza sprawdza się zawsze! A co, jeśli powiemy Ci, że samodzielnie możesz przyrządzić pizzę i to bez wychodzenia z domu?

Na czym polega sekret idealnej pizzy?

Cały sekret tego wspaniałego i niepowtarzalnego smaku tkwi przede wszystkim w cieście! To ono jest bowiem bazą do tego, żeby dalej móc działać, a więc położyć sos, ser i inne dodatki, które podbijają smak naszego dania. Dlatego, jeśli chcesz przyrządzić pyszną pizzę domową, musisz skupić się na przyrządzeniu ciasta. Tutaj ważne są jakościowe składniki oraz cierpliwość, ponieważ ciasto na pizzę jest ciastem drożdżowym i żeby było puszyste i smaczne musi mieć czas, aby napęcznieć.

Poza ciastem uwagę należy zwrócić także na sos! Musi być wykonany ze świeżych pomidorów i dobrze przyprawiony, żeby jak najbardziej przypominał włoskie klimaty. Warto zainwestować w kilka pomidorów i potem zmiksować je z oliwą lub postawić na gotowy wyrób typu passata pomidorowa lub przecier. Odradzamy za to używanie koncentratów pomidorowych czy ketchupu. Po ich użyciu smak naszego dania będzie sztuczny i nienaturalny, a przecież chcemy zrobić jak najlepszą i przede wszystkim pyszną domową pizzę!

Przepis na domową pizzę

Zapewne niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że przygotowanie pizzy to naprawdę proste zadanie. Być może wydaje się trudne przez to, że jest to danie zagraniczne, ale nie ma się czego bać! W kilku krokach pokażemy Wam, że to dziecinne proste!

  1. Do miski wsyp mąkę i drożdże, a potem dobrze to wymieszaj. Do tego dolej olej, cukier, sól i znowu połącz ze sobą składniki. Stopniowo olewaj wodę i wyrabiaj ciasto, póki nie będzie się ono lepić. Tak przygotowaną mieszkankę odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Następie przygotuj wszystkie składniki, które chcesz umieścić na pizzy. Sos pomidorowy, salami czy inne produkty, które lubisz.
  3. Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na wysmarowaną oliwą blaszkę, posmaruj sosem pomidorowym i połóż na nim przygotowane wcześniej dodatki.
  4. Tak przygotowaną pizzę włóż do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Po 20 minutach pieczenia posyp wszystko serem i piecz jeszcze 10 minut w temperaturze około 180 stopni.
  5. Po tym czasie pizza jest gotowa! Możesz podawać ją od razu lub zaczekać aż chwilę wystygnie. Żeby nie mieć problemów z krojeniem dania, polecamy zaopatrzyć się wcześniej w radełko do pizzy, które pomoże pokroić pizzę na idealne kawałki!

Dlaczego warto zrobić pizzę samemu?

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego czasem lepiej zrobić pizzę samemu w domu, oto kilka powodów:

  • możesz przyrządzić taką pizzę, na jaką tylko masz ochotę i łączyć ze sobą różne smaki, które nie zawsze dostępne są w restauracji.
  • wiesz, co jesz! Dzięki temu, że przygotowujesz pizzę samodzielnie, doskonale widzisz jakich składników używasz i masz pewność, że wszystko jest naturalne oraz świeże
  • oszczędzasz pieniądze! Zrobienie domowej pizzy to wydatek zaledwie kilku złotych, kiedy w restauracji trzeba jeszcze zapłacić za obsługę.
  • jesz, kiedy chcesz. Czasami zdarza się, że ulubiona restauracja jest zamknięta. Dlatego, zamiast rozpaczać, wystarczy wziąć kilka składników i zrobić swoje ulubione danie samemu!

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *